Puur strategie logo

Energie, duurzaamheid en belastingen – blog

Energie, duurzaamheid en belastingen

Energie, duurzaam, milieu, klimaat, afvalscheiding, circulariteit, …. Allemaal belangrijke zaken, natuurlijk! Er moet geïnvesteerd worden, logisch! De burger, ondernemers, gemeenten en overheden, allemaal moeten we meer en betalen.

Maar in het huidige belastingklimaat, een heel ander klimaat vraagstuk, kunnen we dan nog meer belastingen uit al deze groepen ophalen (persen) zonder enorme impact te hebben op de financiële gezondheid van mensen, bedrijven en gemeenten.

Energie en met name de prijzen gaan door het dak, benzine, diesel, gas én stroom.

De energie transitie is een groot risico voor bedrijfsmodellen, voor burgers, ondernemers, ja voor iedereen.

De belastingen op alles wat met verbruik van (deels) eerste levensbehoeften te maken heeft zijn torenhoog en de schaarste loopt op. Denk hier aan water, gas, stroom, voor velen transport en dus brandstof, boodschappen, biologisch eten, de volledige supply chain… en ook niet te vergeten… alles wat gezond is lijkt duurder en duurder te worden.

 hashtagriskmanagement hashtagmanagement hashtaggrc hashtaggovernance hashtagleadership hashtagpuurstrategie

Energie, duurzaamheid en belastingen – blog

Een klein en eenvoudig voorbeeld:

Vandaag kreeg ik de waterrekening (ik ga niet beginnen over energie en die belastingen) waarbij ik altijd verbaasd ben hoeveel zuiniger ik ben geworden de afgelopen jaren en de kosten maar blijven oplopen.

Water is op zich erg (misschien wel té) goedkoop, super schoon en veilig, en natuurlijk fantastisch geregeld in Nederland.

Als je dan kijkt naar de jaarrekening van het water dan bestaat dit uit 3 onderdelen:

Waterverbruik, Vastrecht, Waterbelastingen en heffingen. Als je dan kijkt naar de kostenverdeling dan valt mij iets op.

Waterverbruik                                                41,2%

Vastrecht                                                        32,1%

Waterbelastingen en heffingen                  26,6%

Vastrecht energie

In het vastrecht verwerken de leveranciers kosten als administratie en het gebruik van apparatuur, zoals de meter die geen eigendom is van uzelf, maar van de netbeheerder of de leverancier. Vastrecht wordt verder uitgelegd als zijnde kosten die gemaakt worden voor innovatie en investeringen. Vastrecht betaal je ook aan gemeenten en aan energiebedrijven.

Dus voor wat uit de kraan komt betaal je te weinig, maar voor wat je door het putje laat lopen (wc, wassen, douchen… betaal je nog veel meer…. Niet voor het product maar aan gemeenten via riool- en andere gemeentelijke belastingen. (Grappig detail is dat mijn straat bijna 75 centimeter is verzakt, wekelijks staan er wagens in de wijk om pleisters te plakken op problemen binnen het rioolstelsel.)

Waar is al dat investeringsgeld dan gebleven waar u en ik maandelijks aan bijdragen? Waarom blijven grote investeringen uit terwijl deze juist zo hard nodig zijn? Het antwoord is deels omdat men hele hoge kosten maakt om de “oude infrastructuur” in stand te houden…. Men zit een beetje vast, en dat is eigenlijk overal zo.

Maken wij de juiste keuzes? Is dit nog houdbaar?

Zonder hoge druk of wrijving gaat niks glanzen… gaat er niks in beweging komen, maar als bijna 60% van de kosten niet zijn voor het product maar voor andere zaken… maken wij dan wel de juiste keuzes?

We willen circulair, we willen in stand houden en investeren, we willen innoveren en in control blijven, we willen verbeteren zonder disruptief te zijn. Gaan wij op deze wijze wel vooruit?

De overheden, energie- en nutsbedrijven sturen met name op de verantwoordelijkheid van burgers en bedrijven, belasten de samenleving en bedrijven (naast moralistisch marketinggedrag) ook nog eens met heel veel kosten waardoor zij niet zelf kunnen investeren in verduurzaming en steken geen hand in eigen boezem.

Mijn gevoel zegt mij dat wij voor een grote transformatie staan en dat de komende jaren extreem disruptief ervaren zullen worden, maar… Wat is nu eigenlijk stap voor stap het plan? En welk percentage komt op rekening van ons allen?

Input en een goede respectvolle discussie is zeer welkom!

P.U.U.R.

De naam PUUR is een weergave van onze manier van werken én denken over organisatieverandering. Voor verdiepende informatie kunt u klikken op de onderstaande tekst blokken.

Positief

Door de persoonlijke aanpak en vooral het empathische deel van leiderschap niet te vergeten, kunnen wij eenvoudiger helpen bij het veranderen en verbeteren van uw organisatie.

Uniek en eerlijk

PUUR STRATEGIE heeft een aanpak die voor iedereen kan werken. Door in volledige eerlijkheid met elkaar samen te werken naar een optimaal geformuleerd resultaat of een ideale werkwijze kom je als organisatie een stuk verder.

Uitdagend

Door de technieken die wij gebruiken én het stellen van alle vragen die niemand durft te stellen brengen wij de interne organisatie positief in beweging. Confrontatie zal niet worden geschuwd, wij zijn er voor u!

Resultaat gericht!

Het gewenste resultaat behalen is wat ons betreft het allerbelangrijkste. Doelstellingen dienen duidelijk geformuleerd te worden en dienen ook behaald te worden! Stap voor stap naar continue verbetering.

Gratis strategie sessie van 2 uur!

Heeft u behoefte aan een eerste globale blik op uw organisatie? Staat u ervoor open om eens echt te verdiepen en uw plannen te toetsen? maak dan NU gebruik van deze tijdelijke aanbieding! 2 uur sparren over uw plannen en doelstellingen.

Hartelijke groet, Ralph Drijver